Kadhafi zsoldosokkal erősít Tripoliban

Moammer Kadhafi líbiai vezető elitegységei és afrikai zsoldosok harcolnak a főváros, Tripoli több negyedében – közölte kedden az al-Dzsazíra arab hírtévé. A beszámoló szerint a főváros több negyedében géppuskaropogás hallatszik.

hirdetés

A megmozdulások leverésére bevetett afrikai zsoldosok hírét megerősítette Líbiai újdelhi nagykövete, aki ilyen jellegű értesüléseket kapott hazájából különböző forrásokból. Ali Eszávi hozzátette: dezertálásokról is kapott információkat. “A (líbiai) katonák nem nézhetik tétlenül, hogy külföldi zsoldosok gyilkolják honfitársait, ezért a nép oldalára álltak” – mondta.

Rövid időre megjelent a tripoli állami televízióban Moammer Kadhafi líbiai vezető, hogy bejelentse: Tripoliban tartózkodik, és nem menekült Venezuelába, mint azt korábban elhíresztelték. Kadhafi egyik tripoli rezidenciája előtt, feje fölé esernyőt tartva mutatkozott, amint helyet foglal egy gépkocsiban. Tripoliban két napja esik az eső.

A líbiai vezető helyi idő szerint kedden hajnali két óra körül jelent meg a képernyőn, mindössze 22 másodperc erejéig.Közölte azt is: most a Zöld térre megy, hogy találkozzon az ifjúsággal, és bizonyítsa, nem menekült Venezuelába, amint azt a “kóbor kutyák” által irányított külföldi televíziók és médiák híresztelték.

Közben Líbia újdelhi nagykövete megerősítette: harci gép bombázott polgári célpontokat a líbiai fővárosban, Tripoliban. Ali Eszavi korábban éppen azért mondott le, mert a líbiai hatóságok példátlan mértékben alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen hazájában.

Mint mondta, arra számít, hogy több diplomata is követi példáját, ha folytatódik a hatósági leszámolás. Eszavi az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak segítségét kérte a líbiai lakosság védelmében. Hangoztatta: az utcai tiltakozók legfőbb célja, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető megbukjon.

Eközben repülőgépeket és hajókat igyekezett küldeni több külföldi ország kedden Líbiába azért, hogy kimentse állampolgárait a kormányellenes megmozdulások miatt véres káoszba süllyedt arab államból, ahonnan a szomszédos országok polgárai már a szárazföldön is menekülnek. Közben legalább két légitársaság, a British Airways, valamint a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, az Emirates is felfüggesztette Tripoliba tartó járatait.

Törökországból kedden várhatóan két polgári és egy hadihajó érkezik a kelet-líbiai Bengázi városába, a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen múlt héten kirobbant kormányellenes tüntetések kiindulópontjába, hogy kimenekítsen onnan közel háromezer török állampolgárt. Azért hajókon szállítanák el őket, mert török repülőgépek nem kaptak leszállási engedélyt a második legnagyobb líbiai város repülőterén.

Közel ötezer egyiptomi a szárazföldön menekült vissza hazájába Líbiából, mintegy tízezer további honfitársuk pedig a líbiai-egyiptomi határ előtt várakozik az átkelésre – közölte egy egyiptomi biztonsági tisztségviselő. Kairó ezenkívül két polgári utasszállító repülőgépet és két katonai gépet is akar küldeni a szomszédos országba további több ezer egyiptomi elszállítása érdekében. Kairó később közölte, hogy a két katonai gép leszállási engedélyt kapott.

Tunéziai állampolgárok ezrével menekülnek Líbiából, sokan a két ország szárazföldi határán át. Líbiában legalább 30 ezer tunéziai állampolgár él, és többen attól tartanak, hogy erőszakos cselekmények célpontjaivá válhatnak, hiszen éppen Tunéziából indult ki az arab világot mostanában megrázó tiltakozáshullám, amelynek eredményeként a tunéziai elnök a múlt hónapban, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök pedig február 11-én távozni kényszerült a hatalomból.

Olaszország katonai repülőgépet küld Bengáziba közel száz állampolgára elszállítása érdekében – közölte Ignazio La Russa védelmi miniszter. Olaszország jelentős energiaipari érdekeltségekkel rendelkezik Líbiában, az észak-afrikai arab országban másfél ezer olasz állampolgár él vagy dolgozik. Közülük egyesek az elmúlt napokban menetrendszerű járatokon már távoztak Líbiából.