Kairóban tüntetőkre támadt a hadsereg

Kairóban a szombat hajnali órákban a katonaság megrohamozta a városközpontban lévő Tahrír-teret, hogy szétszórja az ott összegyűlt, gyorsabb demokratikus változást követelő tüntetőket, s őrizetbe vegye a hozzájuk csatlakozott katonákat. Mintegy háromszáz katona támadt hajnali három órakor a kairói tüntetések központjává vált téren létesült ideiglenes sátortáborra, s a levegőbe tüzelő gépfegyverek ropogása mellett gumibottal verte az útjába kerülőket.

hirdetés

Többeket elvonszoltak és katonai teherautóra raktak, miközben a tér közepén a tiltakozók körbevették, s testükkel védelmezték a hozzájuk csatlakozott katonákat. Sokan a tér körüli mecsetekben kerestek menedéket.

A katonák a támadás kezdete után mintegy három órával visszavonultak, s a teret újból elfoglalták a tüntetők.

Pénteken Kairóban százezren követelték Hoszni Mubarak megbuktatott elnök felelősségre vonását, s a megmozduláson sűrűn hangzottak el az országot irányító katonai testületet, a Fegyveres Erők Legfelső Tanácsát és annak elnökét, Huszein Tantavit hevesen bíráló jelszavak. A tüntetéshez a hadsereg több tisztje is csatlakozott, s voltak, akik rögtönzött beszédben korrupcióval vádolták a katonai tanácsot.

A katonatisztek a megmozdulás után is a tiltakozókkal maradtak, s a szombat hajnali roham előtt a katonai rendőrség többször is megpróbálta őrizetbe venni őket, de a Tahrír-téren lévők ezt nem engedték.