KDNP: Lendvai csúsztat

A családok védelméről szóló törvénytervezet a KDNP frakcióvezetőjének közlése szerint egyetemes emberi értékeket képvisel és a mai magyar valóságból indul ki, nem tesz különbséget a gyermekek között, a szocialista Lendvai Ildikó pedig csúsztatott a javaslattal kapcsolatos értékelésében.

hirdetés

Lendvai Ildikó kedden juttatott el közleményt az MTI-hez, ebben egyebek között azt írta, hogy a KDNP családvédelmi törvényjavaslata szegényellenes, és oda engedné vissza a végrehajtó hatalmat, ahol annak ma már egy modern államban sincs helye: a háló- és a gyermekszobába.

Erre reagálva Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerdán azt közölte az MTI-vel: annak idején “a pártállam felvilágosult tanítói sajnálták le ilyen fölényesen a dekadens polgári gondolkodást”.

“A tervezet egyetemes emberi értékeket képvisel és a mai magyar valóságból indul ki, nem tesz különbséget gyermek és gyermek között, éljen az bármilyen családtípusban. Ez érvényesül a definícióban is, hiszen már két egyenesági rokon, vagyis egy szülő és egy gyermek is családnak minősül, függetlenül attól, hogy – Lendvai Ildikó szavait használva – a “KDNP normái szerint élnek-e” vagy sem” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Harrach Péter szerint az MSZP-s képviselő nyilatkozata “a szakmai kérdéseket ideológiai síkra tereli, számos csúsztatást és tévedést tartalmaz”. Példaként hozta fel, hogy Lendvai Ildikó élcelődik a gyermekek kötelességeiről (“jaj nektek, gumicukorfüggő, csokikedvelő csemeték, a törvény lecsap rátok…”). A KDNP frakcióvezetője ennek kapcsán közölte: a törvény senkire nem csap le, még arra a képviselő asszonyra sem, aki nem emlékszik, hogy 1997-ben mit szavazott meg.

A gyermekek kötelezettségeiről szóló részt ugyanis szó szerint vették át a hatályos gyermekvédelmi törvényből, amelyet a Horn-kormány alkotott meg – tette hozzá.