Keddtől újra lezárják Devecsert és Kolontárt

Kedd reggeltől ismét lezárják a vörösiszappal elöntött Kolontárra és Devecserbe vezető utakat az átmenő forgalom elől, azokon csak a település lakosai, valamint a védekezésben részt vevő gépjárművek közlekedhetnek – tájékoztatták az MTI tudósítóját a kárfelszámolási munkát irányító katasztrófavédelmi tisztek hétfőn Devecserben.

hirdetés

A szakemberek elmondása szerint erre azért van újra szükség, mert kedden 40 teherautóval megkezdik kihordani a mindenszentek és halottak napi leállás alatt összegyűjtött, és a települések üres telkein deponált szennyező anyagot, és az erős gépjárműforgalom akadályozza a közlekedést, valamint balesetveszélyes.

Az ünnepi hétvége előtt megnyitották a 8-as utat, így Ajka felől néhány napig ismét közlekedhettek személyautók Kolontárra, valamint Devecserre. A települések határaiban posztoló géppisztolyos rendőrök nem ellenőrizték az arra haladó autósokat, de keddtől újra csak fokozott rendőri ellenőrzés után lehet bejutni a településekre.

A szigorított bejutást várhatóan addig fenntartják, amíg a kolontári és a devecseri bontásra ítélt házak törmelékeit el nem szállítják.

Devecserben már úgy bontják majd a munkagépek a házakat, hogy a törmeléket különválogatva bedarálják még a teherautóra pakoláskor, így sokkal kevesebb helyet foglal majd a vörösiszappal szennyezett anyag a megsérült tározó közelében kijelölt deponáló helyen.