Kémügy: kitoloncoltak még egy oroszt

Kitoloncoltak kedden az Egyesült Államokból még egy orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel hoztak összefüggésbe az amerikai hatóságok. Matt Chandler, a belbiztonsági minisztérium szóvivője közölte, hogy a kitoloncolt férfit Alekszej Karetnyikovnak hívják, és tavaly októberben érkezett az Egyesült Államokba.

hirdetés

Kitoloncolását egy amerikai bevándorlási bíróság rendelte el szerdán, és Chandler szerint a hatóságok érvényt is szereztek a bírósági döntésnek. Karetnyikov beismerte, hogy a bevándorlási törvényt megszegve tartózkodott az Egyesült Államok területén. Az orosz férfi önként egyezett bele a kitoloncolásban, hogy elkerülje a további jogi eljárásokat – mondta Chandler.

Részleteket nem árult el, s nem világos az sem, hogy Karetnyikovnak mi köze volt a korábban felgöngyölített kémhálózathoz.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kémelhárítási osztálya tavaly ősz óta tartotta megfigyelés alatt a szóban forgó 23 éves fiatalembert, aki orosz állampolgár. A bevándorlási szabályok megsértése címén fogták le. Az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy az illető titkos vagy érzékeny információkat szerzett volna meg vagy adott volna át.

A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben korábban tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba.