Keresztények otthonait támadták meg Bagdadban

Összesen tizennégy, keresztény családok lakta ház ellen intéztek pokolgépes, illetve kézigránátos támadást Bagdadban csütörtök éjszaka, s az iraki belügyminisztérium pénteki közlése szerint a merényletekben két ember halt meg, további tizenhat megsebesült.

hirdetés

Az első támadás az iraki főváros délnyugati részén történt, ahol két gránátot dobtak egy keresztény otthonba, a robbanások egy személyt megöltek, négyet pedig megsebesítettek. A rendőrségnek négy pokolgépet sikerült hatástalanítani – ellenőrzött robbantással -, így csak tíz keresztény otthonban okoztak károkat a robbanószerkezetek.

A keresztények elleni, összehangolt támadásokért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, de az akciók az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya által az utóbbi hónapokban a keresztény közösségek megfélemlítésére alkalmazott módszereire utalnak.

Október végén legalább 68 ember meghalt, mert szélsőségesek mise alatt megtámadtak egy templomot, és túszul ejtették a híveket. Akkor az al-Kaida iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a támadást “a bálványimádás mocskos odúja” ellen. A túszejtők Irakban és Egyiptomban fogva tartott al-Kaida-tagok szabadon engedését követelték.