Későbbre halasztották az űrhajósok visszatérését

Péntekről szombatra halasztották két orosz és egy amerikai űrhajós visszatérését a Földre, mivel a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó nem tudott időben lekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

hirdetés

Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási ügynökség elnöke péntek reggel közölte: az alapos vizsgálat tisztázta, hogy az űrállomás hermetizálását figyelő berendezés adott téves jelzést, ezért nem engedték el az űrhajót a rögzítő berendezések.

Perminov hangsúlyozta, hogy az űrhajósokat nem fenyegeti semmiféle veszély.Mint mondta, úgy véli, hogy földi segítséggel az űrhajósok megoldják a problémát.

Közben közép-európai idő szerint péntek reggel az űrhajósok, akik már elbúcsúztak kollégáiktól és átszálltak az űrhajóba, visszatértek az állomásra és újrakezdték a felkészülést a visszatérésre.

Az amerikai Tracy Caldwell Dysont, valamint az orosz Alekszandr Szkvorcovot és Mihail Kornyijenkót szállító űrhajónak közép-európai idő szerint péntek hajnali 3:35-kor kellett volna leválnia az állomásról, és reggel ért volna földet Kazahsztánban, de az orosz és az amerikai űrkutatási hatóság az űrhajó lekapcsolódásával kapcsolatos problémák miatt a halasztás mellett döntött. Eredetileg csupán néhány órás késést terveztek.

Fjodor Jurcsihin, az űrállomáson maradó orosz űrhajós földi utasításra, a berendezést belülről megszemlélve megállapította, hogy az egyik részén hiányzik egy alkatrész. A földi irányító központban nem tartották kizártnak, hogy az automatika ezért nem engedte leválni az űrhajót az űrállomásról.

A halasztás egyben azzal jár, hogy a leszállás helyét is meg kellett változtatni: eredetileg Dzseszkazgantól mintegy 146 kilométernyire keletre várták a leszálló egység földet érését, és oda összpontosították a kereső egységeket. Ötórás halasztás esetén a kapszula Arkaliktól mintegy 60 kilométerrel északra ért volna földet, az újabb leszállóhelyet még ki kell számítani.

A Szojuz TMA-18 az első űrhajó, amely a Nemzetközi Űrállomáson nemrég megjelent NIM-2 kutatómodulhoz kapcsolódott.