Két év alatt 4500-zal növelik a rendőrség létszámát

Két éven belül, 2012 júniusáig 4500 fővel növelik a rendőrség létszámát, amely a fluktuációt figyelembe véve azt jelenti, hogy 3500 egyenruhással több lesz az utcákon, mint jelenleg – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter azt követően, hogy Józsefváros polgármesterével a kerület közbiztonsági helyzetével ismerkedett pénteken.

hirdetés

A tárcavezető a bejárást követő sajtótájékoztatóján közölte: vezényléssel, túlmunkával nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki kistelepüléseken is erősítik a rendőri jelenlétet, és így az országban nagyobb lesz a közrend és a közbiztonság.

A belügyminiszter a rendőrség legnagyobb feladatának a korrupció elleni küzdelmet említette. A rendvédelmi állomány tagjaira is vonatkozó, úgynevezett megbízhatósági vizsgálatra, és a napokban őrizetbe vett 14 borsodi rendőr korrupciógyanús ügyére utalva, újságírói kérdésre válaszolva, úgy fogalmazott: tisztulási folyamatra van szükség a rendőrségnél is, és a rendőröknek a becsületességi lépcsőn egy fokkal magasabban kell állniuk. A készülő jogszabály szerint az ellenőrzés pedig szoros ügyészi és bírói felügyelet alatt történne – fűzte hozzá.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy hivatalba lépésekor elrendelte a rendőrségi járművek technikai szemléjét. Eszerint a járművek elfogadható állapotúak. Miután a tatabányai motoros rendőr halálos balesetet szenvedett, az újabb vizsgálat eredménye szerint a rendőrmotorok 40 százaléka alkalmatlan a közúti forgalomra, és ha nem rendőr ülne rajta, akkor le kellene venni a rendszámot – tette hozzá, megjegyezve, ezeknek a járműveknek a használatát felfüggesztették, és több rendőri vezető ellen fegyelmi és büntető-eljárás indult.

A tárcavezető és Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének fideszes polgármesterének kalauzolásával Józsefváros közbiztonsági helyzetével ismerkedett. Megtekintette a Teleki téri piacot és a környező utcákat. A miniszternek bemutatták azt a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt mozgó közbiztonsági pontként üzemelő rendőrségi járművet, amelynek kialakításához az önkormányzat hárommillió forinttal járult hozzá.

Kocsis Máté a kerület bűnügyileg legfertőzöttebb területének nevezte a Teleki teret és a környékét, és közlése szerint a közbiztonság javítása érdekében 2011-ben magántőke bevonásával felújítják a piacot, erősítik a rendőrség közterületi jelenlétét, és további 30 térfigyelő kamerát helyeznek ki, ezzel 100 százalékban lefedett lesz a kerület.

A demonstráció elhalasztását kéri a belügyminiszter a rendvédelmi szakszervezetektől

Más célt szolgál az önkormányzati választások előtt egy nappal meghirdetett fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrációja a belügyminiszter szerint, ezért Pintér Sándor arra kéri a szakszervezeti vezetőket, halasszák el megmozdulásukat.

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) hétfőn jelentette be, hogy figyelmeztető demonstrációt tartanak; a megmozdulást a SZÉF tervezett megszüntetése, a rendvédelmi dolgozók megbízhatósági vizsgálatra vonatkozó szabályok bevezetése, valamint a hivatásosok passzív választójogának korlátozása miatt hirdették meg október 2-ára, a Belügyminisztérium épülete elé.