Két kistelepülésen elmaradhat a képviselőtestület-választás

Két kistelepülésen elmaradhat az októberi képviselőtestületi választás, mivel egyelőre nincs elég jelölt a választás megtartásához – derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n közölt adatokból a szombat reggeli állapot szerint.

hirdetés

A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett “egyéni listás” rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő számú tagból álló képviselőtestületet. Egyéni listás képviselőjelölt az lehetett, akit a település választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott. A jelöltbejelentésre péntek 16 óráig volt lehetőség.

A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható, ám ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani és időközi választást kell rendezni.

A Veszprém megyei Hosztót településen 78 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben. A településen kétfős képviselő-testületet lehetne választani, ám az OVI nyilvántartásában a szombat reggeli adatok szerint mindössze egy egyéni listás jelölt szerepel. Ez pedig azt jelenti, hogy ha ez nem változik, akkor nem lehet megtartani a választást.

A Zala megyei Salomváron hasonló a helyzet: a 486 választópolgár négyfős testületet választhatna, ám az OVI adatai szerint mindössze három egyéni listás képviselőjelölt van jelenleg. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy biztosan nem lesz képviselőtestületi választás a két településen, ugyanis a választási irodák folyamatosan rögzítik az informatikai rendszerben a jelölteket, így előfordulhat, hogy a jelölteket már bejelentették, de még nem rögzítették az informatikai rendszerben.