Két sérült a pamplonai bikafuttatás első napján

Életveszélyes sérülések nélkül, két komolyabb esettel megúszták a résztvevők a pamplonai bikafuttatás első napját. A San Fermin fesztivál keretében hagyományosan sorra kerülő futtatás első napján hat bika elől menekült a tömeg az észak-spanyolországi Pamplona szűk utcáin.

hirdetés

A résztvevők közül többen a földre estek, egyeseket megtapostak a mintegy 500 kilogrammot nyomó állatok, életveszélyes sérülésekről azonban nem érkeztek hírek. Két komolyabb eset akadt, egy 18 éves ausztrál fiatalember szemét kellett ellátni, egy 20 éves spanyol pedig több helyen zúzódásokat szenvedett. Mindkettőjüket kórházba szállították.

A San Fermin tiszteletére rendezett fesztivál idején minden reggel hat bikát engednek szabadon, a bikafuttatás (encierro) során a hagyományosan fehér nadrágot és inget, valamint piros kendőt viselő fiatalemberek – ma már nagyrészt turisták – futnak az állatok előtt.

A televízió által is közvetített szerdai futam mindössze 2 perc 45 másodpercig tartott, a bikák együtt maradtak, és csak kevés figyelmet fordítottak a futókra.

A reggeli bikafuttatáson száguldó állatokkal este az arénában végeznek, húsukat pedig pamplonai éttermekben szolgálják fel.