Kevés bagoly költött sok fiókát

A természetvédők által kihelyezett ládák negyedét foglalták csak el gyöngy- és macskabaglyok Baranyában, a költés mégis átlagon felüli lett.

hirdetés

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta, hogy a baranyai templomtornyokba kihelyezett 154 költőládából idén 43-at foglaltak el a baglyok.

A ládafoglalási arány közel 28 százalékos volt, ami csaknem azonos a tavalyival: a természetvédők összesen 35 pár gyöngybagoly és 11 pár macskabagoly megtelepedését regisztrálták.

A fészkelési időszak időjárása ezúttal kedvező volt a gyöngybaglyok számára. Míg tavaly a költések közel 45 százaléka ment tönkre, idén ez az arány kevesebb mint 16 százalék volt. Az összesen 38 költés eredményeként 160 fióka repült ki, míg tavaly ugyanennyi költés során mindössze 67 fiókát neveltek fel a szülőpárok.

Bank László közlése szerint madárvédelmi programjuk 1987-es kezdete óta eddig 3618 gyöngybagoly- és 504 macskabagoly-fióka repült ki a költőládáikból.