Kevesebb a befizetett eva, 30 helyett 37 százalék lesz az eva-kulcs

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozók október végéig 120 milliárd forintot fizettek be, az összeg 7 százalékkal kisebb az előző év megfelelő időszakában befolyt összegnél.

hirdetés


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legújabb államháztartási adatai szerint a költségvetés októberben 33,5 milliárd forintos eva bevételt könyvelt el, amely 11 százalékkal marad el a tavaly októberi eva összegétől.

Az első tíz havi adatok ismeretében kicsi a valószínűsége annak, hogy teljesül az NGM lefelé módosított, 180,1 milliárd forintos idei eva-bevételi előirányzata, mivel a múlt év decemberében, az adófeltöltési kötelezettség nyomán, 53 milliárdot fizettek be az evás vállalkozások. Ezzel számolva, ami az év eddigi folyamatainak ismeretében igen optimista verzió, 173 milliárd forintra jönne ki az evások által befizetett összeg, ez az előirányzathoz képest közel 10 százalékos elmaradás.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy decemberben is csak az előző évi 93 százalékát utalják át az evások, így a költségvetés idei eva bevétele 170 milliárd forint körül alakulna, szemben a 180,1 milliárdos előirányzattal. (2009-ben még 182 milliárd forint eva bevétel folyt be az államkasszába.)

Az eva-kulcs jövőre a mostani 30 helyett 37 százalék lesz, és az eva választhatóságának összeghatára 2012-ben 25 millióról 30 millió forintra nő. Ezt a Lázár János és Rogán Antal által jegyzett indítványt hétfőn fogadta el a parlament. Evából a korábban beterjesztettnél 24,4 milliárddal több, 203,5 milliárd forint a 2012. évi módosított előirányzat.