Kifizetik a tűzoltók elmaradt túlóradíját

Az év végéig kifizetik a tűzoltók 2004. május 1. és 2007. december 31. közötti időszakra vonatkozó elmaradt túlóradíját – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

hirdetés

Bakondi György ismertette: kamatokkal, munkáltatói járulékokkal együtt ez 6,5 milliárd forint. Kontrát Károly közölte: ebből 72 millió forintot a költségvetésből finanszíroznak az állami tűzoltóságoknál dolgozók részére, míg az önkormányzati tűzoltóságok dolgozóinak az önkormányzatok fizetik ki a túlóradíjakat. Mint mondta, bízik abban, hogy miként az állam, az önkormányzatok is teljesítik ezt a kötelezettségüket.

A tűzoltók túlóradíja abból adódik, hogy míg korábban a szolgálati idő 54 órában volt meghatározva a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvényben, az európai uniós csatlakozás után ez 48 órára csökkent. Az Európai Unió egy 2003-as irányelvében 48 órában maximálta a szolgálati időt, ezt a jogharmonizáció során a magyar jog 2008 januárjától vette át. A tűzoltók az uniós csatlakozás után, 2004. május 1. és 2007. december 31. között nem kapták meg a Legfelsőbb Bíróság által is túlmunkának kimondott szolgálatuk utáni díjukat.

Ezt rendezi a kormány azzal, hogy 2010 végén kormányhatározatot fogadott el, amely szabályozza a díjazás számítási módját, majd a még nyitott kérdésekben egyeztetett az érdekvédelmi szervezetekkel. Bakondi György ismertetése szerint április 6-án állapodtak meg és egyeztek meg abban, hogy április 22-ig felmérik a fizetendő összeg nagyságát. Hozzátette: a munkájukat nehezíti, hogy az érintett dolgozók közül többen már nyugállományban vannak.

Kontrát Károly úgy fogalmazott: “a szocialisták által az adófizetők szekrényében hagyott csontvázat sikerült kipenderíteni”. Felidézte: Pintér Sándor belügyminiszter már a parlamenti meghallgatásain fontosnak tartotta, hogy a tűzoltók túlmunkája után járó kifizetést rendezzék.

Kitért arra is, hogy 2008-ban a jelenlegi kormánypárt közleményt adott ki a tűzoltók követelésének jogosságáról. “Ellenzékben mondtuk, most meg tesszük” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy így várhatnak el olyan szolgálatot a tűzoltóktól, amely a társadalom megbecsülését méltán megérdemli.

A tűzoltók életpályamodelljére vonatkozó kérdésre az államtitkár azt felelte: egyedül a Védegylet részéről érkezett javaslat, az érdekvédelmi szervezetek azt jelezték, hogy nem kívánnak javaslatot tenni. Ezután a miniszter megkereste az országos parancsnokokat, hogy kérdezzék meg az állományt. A rendőrök részéről már több ezer javaslat érkezett be, feldolgozásuk folyamatban van – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy az első Orbán-kormány idején működött egy hivatásoséletpálya-program, azt a szocialisták elemenként szétverték, például leállították az ingatlanépítéseket. Hangsúlyozta: vonzó életpályát szeretnének, amely a pályán tartja a hivatásosokat.