Kim Dzsong Un megkezdte a tisztogatást

Észak-Korea következő vezetője, Kim Dzsong Un megkezdte a tisztogatást a párt és a hadsereg soraiban, hogy biztosítsa feltétlen hatalmát az állami apparátusban – állítja a sztálinista államból szökött katonák dél-koreai szervezete.A szervezet szóvivője szerdán elmondta, hogy a hónap elején Kim Dzsong Il legkisebb fiának utasítására korrupcióellenes kampány kezdődött az északkeleti Hamgjong tartományban, és tucatnyi helyi vezető, köztük több katonai parancsnok ellen indítottak vizsgálatot.

hirdetés

A gyanú szerint egyes helyi vezetők szemet hunytak afölött, hogy emberek hagyják el illegálisan az országot, mások pedig csempésztevékenységbe keveredtek.

A szóvivő szerint a korrupcióellenes kampány alighanem kiterjed az ország egész területére. Politikai tisztogatás kezdődött azzal a céllal, hogy a már régóta posztjukon lévő magas rangú katonatiszteket Kim Dzsong Unhoz lojális fiatal tisztekkel váltsák fel.

A tisztogatás egy egész nemzedéket érint, és több érintett vezető remeg a félelemtől – állította a nyilatkozó, aki forrásként a vizsgálathoz közel álló pártvezetőket említett.

A Kim-dinasztia a rezsim 1948-as megalapítása óta szakadatlanul uralkodik Észak-Koreában, és ezt annak is köszönheti, hogy hatalmának fenntartása érdekében gyakran elővette a tisztogatás eszközét.

Az államalapító Kim Ir Szen országlásának első éveiben másként gondolkodók százait ölette meg. Ugyanezt tette az örökébe lépő fia, Kim Dzson Il is, aki több száz “gyanúsan viselkedő” katonát végeztetett ki – emlékeztetett rá a Csoszun Ilbo című dél-koreai lap szerdai számában.

Elemzők szerint Észak-Koreában megkezdődött a hatalomátadás folyamata. A kiszemelt utódot, a 27 éves Kim Dzsong Unt apja nemrégiben négycsillagos tábornokká léptette elő, és fontos pártfeladatokat is rábízott.