Kisebb lesz az eurót védő csomag

A tervezettnél közel 100 milliárd euróval kisebb lesz az euróövezet bajba jutott tagjainak megsegítésére létrehozott alap – írta szerdán a Süddeutsche Zeitung. A görög válság hatására kidolgozott mechanizmus szerint az euróövezeti tagok összesen 440 milliárd euró saját forrással támogathatják adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő társaikat.

hirdetés

A hitelnyújtásra szánt összeget kötvénykibocsátással teremtenék elő.

A Süddeutsche Zeitung szerint azonban az eurózóna kormányai által garantált kötvény besorolásáról döntő hitelminősítők mintegy 20 százalékos “túlbiztosítást” kérnek, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy például egy 100 milliárd eurós kölcsön esetében 120 milliárdra kell garanciát vállalni – írta a müncheni lap.

A 440 milliárd eurós keret így gyorsabban kimerülhet, és csak nagyjából 350-360 milliárd euró forrást biztosíthat az euróövezet és a közös fizetőeszköz stabilizálására.

A csomagnak csak az egyik – bár legnagyobb – része az eurót használó uniós tagállamoktól származó hitel. További 60 milliárd eurót a huszonhetek költségvetéséből lehet felhasználni, 250 milliárdot pedig a Nemzetközi Valutaalap biztosít. Az eurómentő-csomag így összesen 750 milliárd euró nagyságú.