Kisebbségi választás: még két napig lehet jelentkezni

Már csak két napig lehet jelentkezni a települési kisebbségi önkormányzati képviselők októberi választására; aki nem veteti fel magát a jegyzőnél a kisebbségi választói jegyzékbe, nem szavazhat a kisebbségi képviselők választásán és nem is indulhat jelöltként.

hirdetés

A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén vagy ukrán) tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-én 16 óráig lehet kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől a tájékoztató levélhez küldött formanyomtatványon; a felvételnek a jegyzékbe nem lehet akadálya, ha a választópolgár nem a választási iroda által május 31-ig megküldött, hanem az internetről letöltött, fénymásolt vagy egyéb módon sokszorosított kérelemnyomtatványt tölti ki, és juttatja el a helyi választási iroda vezetőjéhez. A kérelmet a polgármesteri hivatal épületében elhelyezett gyűjtőládába lehet bedobni, vagy levélben megküldeni a jegyzőnek (de a levélnek is meg kell érkeznie július 15-ig).

A választópolgár csak egy kisebbségi választói jegyzékbe kérheti felvételét, ha több jegyzékbe veteti fel magát, valamennyi érvénytelen lesz. A jegyzőknek kell dönteniük a kisebbségi választói jegyzékbe vételről; mindenkit felvesznek a jegyzékbe, aki az előírt feltételeket teljesíti. A szavazást egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők választásával.