Kohéziós pénzek: hosszú vita alakult ki hazánkról

Az előre tervezettnél jóval hosszabb vitát folytattak az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei hétfőn a Magyarország ellen túlzott államháztartási hiány miatt folyó eljárás keretében.

hirdetés

Miközben előző nap Brüsszelben még a legtöbben csaknem biztosra vették, hogy a miniszterek megszavazzák az Európai Bizottság javaslatát a hiány kiigazítására szeptemberig adandó határidőről, illetve a kohéziós támogatások jövőre hatályba lépő, részleges felfüggesztéséről, a délutáni órákban még tartott a témáról folytatott vita a miniszteri tanácsban.

Diplomáciai források szerint négy tagállam azt szerette volna elérni, hogy legalább a felfüggesztésről szeptemberre halasszák a döntést. Állítólag Nagy-Britanniáról, Lengyelországról, Ausztriáról és Csehországról van szó. Más források szerint Németország is hajlik erre a megoldásra, míg az Európai Bizottság kitart a javaslat mellett.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter már az ülés előtt jelezte, hogy nem kívánja szó nélkül jóváhagyni a végrehajtó testület javaslatát, mert szerinte az Európai Unió helyesen tenné, ha több időt adna Magyarországnak pénzügyei rendbetételére.

A vita alakulását minden bizonnyal befolyásolta, hogy az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra.