Korszerű vidéki életet akar Kövér

A korszerű vidéki élet kialakításának szükségességéről beszélt Kövér László házelnök pénteken, a Zala megyei Csesztregen.

hirdetés

Nehéz feladat előtt áll az ország; ki kell alakítani a korszerű vidéki élet kereteit, meg kell erősíteni a közbiztonságot, be kell fejezni az erős és rugalmas közhivatali rendszer kiépítését – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a felújított Kerkai Jenő Általános Iskola és Óvoda avatásán.

Kövér László azt mondta, meg kell újítani a közösségi közlekedést és az úthálózatot, közel kell hozni minden gyerek számára a magas színvonalú oktatást. El kell érnünk, hogy “mindenki munkához jusson, és hogy azok legyenek előnyben, akik keményen dolgoznak, akik korán kelnek és munkába mennek, és megkeresik mindazt, amiből önmaguk, családjuk és az ország megél” – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy az iskola az egyik legfontosabb hely az életünkben, és felidézte, hogy Csesztregen fél évezrede, már a XVI. századtól mindig volt tanító és iskola, hogy átadja mindazt, amiről úgy gondolták, hogy érdemes megtanulni.

“Ez az ország, ez a haza a falvakkal kezdődött”, amikor a honfoglalás után eldőlt, hogy őseink nem mennek tovább, és amikor a “biztonságosabb, boldogabb, jobb élet reményében törték fel a földeket, építették fel az első házakat, és tíz falunként az első templomokat is” – mondta Kövér László.

E falvak munkájából épültek az első várak és városok – folytatta -, az első paloták és katedrálisok, s a házelnök megfogalmazása szerint ezek a falvak azóta is vállukon hordozták a nemzetet, “akár a közös hazáért kellett harcolni, akár a történelem viharai után kellett mindent újjáépíteni, akár a béke és gyarapodás korszakát éltük”.

Kövér László szerint az utolsó évszázadban a vidék életének, megmaradásának, boldogulásának kérdése a nemzet legfontosabb sorskérdései közé tartozott. Kijelentette, hogy a csesztregi iskola névadója, Kerkai Jenő jezsuita szerzetes a nagy gazdasági világválság idején erre adott választ, s egy egész nemzedék számára mutatott utat: munkatársaival a mindennapokban álltak oda a fiatalok mellé, hogy segítsenek korszerűen gazdálkodni, megtanulni a vállalkozás fortélyait, “és legfőképpen közösséget szervezni, amelyben mindenki emberebb ember és magyarabb magyar lehet, mint ezt akkor mondták”.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette, hogy Kerkai atya kezéből a “szocializmus diktatúrája kicsavarta” a lehetőséget, hogy tehessen valamit az emberekért, de az általa adott válaszok ma is érvényesek, ha a vidék életéről gondolkodunk: “összetartó közösség, naprakész tudás, kemény, elkötelezett munka”.

“A vidék élete ma is a nemzet sorskérdése, ez az ország, ez a haza most sem lehet meg falvak nélkül” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Kövér László, rámutatva arra: ami Csesztregen történt, az országos jelentőségű ügy, mert a település és az azzal szövetséges falvak közössége megmutatta, hogy “gondol a gyerekek jelenére, és gondol ennek a vidéknek a jövőjére, nemcsak az elvek szintjén, hanem ha kell, nagyon keményen meg is tud dolgozni érte”.

Czupi Sándorné (független) polgármester a felújított iskolával és óvodával kapcsolatban elmondta: a 221,5 millió forintos teljes költségvetésű korszerűsítéshez a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán nyertek el 199,5 millió forint európai uniós támogatást. A központi költségvetés önerőalapjától 9 millió forintot kaptak, 13 millió forintot pedig önerőként a csesztregi önkormányzat biztosított.

Közbeszerzési nyertesként a zalakarosi Sza-Bau Invest Kft. kivitelezésében 1300 négyzetméter alapterületen újult meg az iskola nyolc tanterme és két szaktanterme, lifttel ellátott lépcsőházat alakítottak ki, és felújították a kiszolgáló helyiségeket is. Újonnan jött létre három óvodai csoporthelyiség, korszerűsítettek 12 vizesblokkot és a 230 négyzetméteres zsibongót a környező 20 községből ide járó gyerekek számára – tette hozzá a polgármester.