Kósa Lajos: a debreceni jutalmazási gyakorlat szabályos

 

hirdetés

 

 

 

 

Debrecen önkormányzata az elmúlt tíz évben a jogszabályoknak mindenben megfelelő, a város teljesítményéhez és teherbíró képességéhez igazodó jutalmazási gyakorlatot folytatott mind a hatszáz dolgozója vonatkozásában – reagált Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Jobbik pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik hajdú-bihari elnöke azt mondta, hogy a Jobbik debreceni önkormányzati frakciója vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a városvezetőknek az elmúlt években kifizetett jutalmak miatt, egyúttal felszólította a város fideszes polgármesterét, hogy hozza nyilvánosságra, mi alapján utaltak ki milliós jutalmakat.

A jobbikos politikus elmondta: jogosnak tartja Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének felháborodását az úgynevezett jutalombotrány kapcsán, miután a baranyai megyeszékhely MSZP-s vezetői, miközben 38 milliárd forintos adósságot hoztak össze Pécsett, milliárdos jutalmakat osztogattak ki egymásnak. Közlése a debreceni Jobbik képviselői is hasonló felháborodást éreztek, miután megkapták a listát azokról a jutalmakról, amelyeket a debreceni önkormányzat vezetői tettek zsebre az elmúlt években.

Kósa Lajos a közleményében félrevezetőnek nevezte a sajtótájékoztatón elhangzott, a 2002 és 2011 közötti időszakról közölt információt. “A 2002 és 2011 közötti bruttó 1,64 milliárd forint jutalmat a polgármesteri hivatal 600 dolgozója részére fizette ki a város 10 év alatt, ellentétben azzal a képtelen állítással, amely azt sugalmazza, hogy ezen összeget kizárólag az önkormányzat vezetői kapták” – írta Kósa Lajos.

Tájékoztatása szerint az elmúlt tíz évben az önkormányzat feladatköre több mint kétszáz új feladattal bővült és a hivatal tisztviselői – a vezetőkkel együtt – legjobb tudásuk szerint igyekeztek kötelezettségeiket teljesíteni.

“A debreceni önkormányzatnál évente körülbelül 350.000 ügy keletkezik, tisztviselőink több mint 200.000 határozatot hoznak, melynek mindösszesen 2-3 százalékát érinti jogorvoslati eljárás. 2005 óta a város polgármestereként jutalmat nem vettem fel, de helyesnek tartom, hogy a város tudja jutalmazni a jó teljesítményt nyújtó munkatársait” – rögzítette a polgármester.

Kósa Lajos megemlítette, hogy Pécsett hét év alatt 3,1 milliárd forint jutalmat fizettek ki egy lényegesen kisebb apparátussal működő önkormányzat dolgozói részére, míg Debrecenben – az ország legnagyobb települési önkormányzatánál – tíz év alatt bruttó 1,64 milliárd forintot.

“A Debrecenben kialakult gyakorlatnak megfelelően a polgármesteri hivatalban évente legfeljebb kétszer, összesen és átlagosan fél-egy havi fizetésnek megfelelő jutalom kerül kifizetésre. A jutalmazásra fordítható összeg feltüntetésre kerül a város költségvetési rendeletének Igazgatási kiadások című fejezetében, melyről a közgyűlés dönt. A kifizetést követően, a soron következő első pénzügyi beszámoló tartalmazza az erre vonatkozó tájékoztatást” – írta Kósa Lajos.

A jutalmazási gyakorlat Debrecenben a közgyűlés által ellenőrzött, mindenki által megismerhető, és erre vonatkozóan valamennyi képviselőnek rendelkeznie kell a szükséges információkkal – zárta nyilatkozatát a polgármester.