Kósa: nem egy “se hús, se hal bácsika” kell elnöknek

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerinte ma, amikor “rendkívül erősen támadják” az országot, nem egy “se hús, se hal” típusú államfőre van szükség, hanem egy olyan emberre, akinek van karaktere, aki megvédi a magyarok becsületét.

hirdetés

Kósa Lajos ezt kedden mondta az m1 Ma reggel című műsorában, miután hétfő este Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a kormánypárti frakciószövetség ülésén bejelentette, hogy Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolja köztársasági elnöknek; a frakció pedig egyhangúlag támogatta őt.

A Fidesz alelnöke kedd reggeli nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ma, amikor “rendkívül erősen támad minket mindenfajta, egyébként önmagában is képtelen felvetéssel az Európai Unió, amikor látszik, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek, élükön az IMF-fel, kizárólag politikai zsarolásszerű manőverekre képesek Magyarországgal szemben”, akkor nem egy “se hús, se hal”, vagy “bácsika” típusú, vagy jogásztudós államfőre van szüksége az országnak.

Ehelyett egy olyan ember kell, akinek karaktere van, aki beleáll a munkába, megvédi Magyarországot, a magyar demokráciát, becsületet, és segíti az országot, hogy ne illessék képtelen vádakkal, mint az mostanában szokás – mondta.

“Minden államfő olyan képet választ, amilyet gondol, de én ezt az Árpi bácsis képet, amit Göncz Árpád sugallt magáról, sosem szerettem, mert nem vagyok ilyen paternalizmusra hajló alak” – válaszolta Kósa Lajos arra a felvetésre, hogy a magyaroknak a köztársasági elnök személyében esetleg egy “kvázi atyára”, egy nagy tekintélyű, idősebb emberre van szükségük.

Hozzátette ugyanakkor, a köztársasági elnököt a munkája minősíti, nem pedig az a kép, amelyet kialakít magáról.