Kötvényvásárlás és vagyonvesztés miatt tett feljelentést egy hevesi képviselő

Heves Város Önkormányzatának kötvényvásárlása és az ebből adódó 86 millió forintos vagyonvesztése okán tett feljelentést hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen az önkormányzat egyik fideszes képviselője.

hirdetés

A feljelentő Sveiczer Sándor szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a korábbi önkormányzat vezetése a képviselő-testület döntése nélkül vásárolt, majd adott el ír vállalati kötvényeket, és az ügyletből 86 millió forint kára származott a településnek. A vagyonvesztésre az elmúlt évi büdzsé zárszámadásának elfogadásakor, idén áprilisban derült fény – tette hozzá.

Mint elmondta: az önkormányzat egy befektetési tanácsadó javaslatára 2010 novemberének elején döntött a 140 millió forint értékű kötvényvásárlásról, de a papírok jegyzését néhány napon belül felfüggesztették, és csak november végén indították újra a forgalmát.

Az önkormányzat nem sokkal ez után adta el a kötvényeket a vásárlási érték mindössze 33 százalékáért.
A képviselő felhívta a figyelmet: a korábbi képviselő-testület még 2009-ben hozott döntést arról, hogy a város vagyonát be lehet fektetni kötvényekbe, de – álláspontja szerint – valamennyi tranzakcióhoz a képviselő-testület döntésére lett volna szükség. Ezzel szemben a polgármester és a jegyző döntött az adásvételről – mondta Sveiczer Sándor.

A 12 ezer lakosú települést a második ciklusát töltő független Csáki Zsigmond irányítja. Korábban a Fidesz Heves megyei elnöke is volt, először fideszes színekben választották polgármesterré, de időközben kizárták a pártból, és másodszor függetlenként indult a poszt elnyeréséért, sikerrel.

Csáki Zsigmondot az MTI nem érte el, a polgármester a szabadságát tölti, és mobiltelefonját is kikapcsolta.