Közalkalmazottak ezrei tüntettek Lisszabonban

Közalkalmazottak ezrei lepték el a portugál főváros utcáit szombaton, hogy tiltakozzanak a kormány gazdasági megszigorításokat tartalmazó jövő évi költségvetési tervezete ellen, különös tekintettel a bérek kilátásba helyezett csökkentésére.

hirdetés

“Elég!”, “Nem a bérek ellopására!”, “Elég volt a hazugságokból!” – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat tartalmazó transzparenseket tartottak a magasba tüntetők, akik késő délután vonultak fel Lisszabon központi sugárútján. Ez volt a november 24-re meghirdetett országos általános sztrájk első erőpróbája, s a növekvő elégedetlenség jeleként a rendfenntartó erők több szakszervezete is csatlakozott a tüntetéshez.

“Ez egy fontos szakasz az általános sztrájk előtt. Ellenállunk. A kormánynak meg kell hátrálnia. Nem a piacoknak kell dirigálniuk” – jelentette ki Ana Avoila, a közigazgatási szakszervezetek közös frontjának koordinátora.

A parlament e héten fogadta el a jövő évi költségvetés tervezetét. Brüsszel és a pénzpiacok nyomására José Socrates szocialista kormánya ötmilliárd eurós megtakarítást vállalt a kiadási oldalon, hogy az államháztartási deficitet az idén valószínű 7,3 százalékról 4,6 százalékra szorítsa le. E cél megvalósításának érdekében a kormány úgy döntött, hogy 3 és 10 százalék közötti mértékben csökkenti az állami vállalatoknál és a közigazgatásban dolgozók bérét.

A közalkalmazottak, akiknek bérét még tavaly befagyasztották, arra panaszkodnak, hogy növekednek a járulékok, és maximálták a szociális juttatásokat, miközben az általános forgalmi adó mértékét növelték. “A társadalmi robbanás küszöbén állunk” – figyelmeztetett egy szakszervezeti vezető, emlékeztetve arra, hogy a közalkalmazottak átlagosan havi 600 eurót keresnek, most pedig a kormány csökkenti a családi pótlékot, és növeli az adókat.

A két nagy portugál szakszervezeti szövetség – a kommunistákhoz közelálló CGTP, valamint a szocialistákhoz kötődő UGT – 1988 óta először hívott össze közösen általános sztrájkot. Várhatóan tömeges lesz a munkabeszüntetés, ugyanis a magánszektor munkavállalói is csatlakoztak a felhíváshoz.