Közzétették Pintér, Réthelyi és Martonyi vagyonnyilatkozatát

Közzétették a nem országgyűlési képviselő kormánytagok friss vagyonnyilatkozatait a keddi határidőig a kormányzati portálon.

hirdetés

A nem képviselő minisztereknek és államtitkároknak a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjairól és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény értelmében ugyanúgy vagyonnyilatkozatot kell tenniük, mint az országgyűlési képviselőknek. A kabinetnek jelenleg öt olyan minisztere van, aki nem tagja a parlamentnek.

Pintér Sándor – 2012-es vagyonnyilatkozata szerint – több budapesti és vidéki ingatlan tulajdonosa, ebben nem volt változás a tavalyi beszámolójához képest. A belügyminiszternek továbbra is több lakóingatlana van a II. kerületben, ahol többek között egy 400 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó 2.246 négyzetméteres telek tulajdonosa, de van egy 224 négyzetméteres siófoki háza, valamint egy 155 négyzetméteres lakása a VII. kerületben is.

Ezeken kívül Csömörön tulajdonol egy zárt kertes ingatlant, valamint rendelkezik több hektár szántóval, egy több mint kétezer négyzetméteres sarudi külterületi ingatlannal, vannak garázsai, továbbá Szihalmon egy 150 és egy 70 négyzetméteres nyaraló tulajdonosa, de van nyaralója Szigetmonostoron is. A belügyminiszter továbbra is egy Wartburg típusú személygépkocsival rendelkezik, amelyet 1995-ben örökölt.

A tavalyi vagyonnyilatkozathoz képest változás, hogy a belügyminiszter a megtakarításai között feltüntet egy 91 milliós illetve egy 94 millió forint értékű diszkont kincstárjegy csomagot, valamint egy 755 ezer dolláros és egy 717 ezer eurós devizamegtakarítást.

Míg tavaly a miniszter lakossági folyószámláján lekötött betét egyenlege 278 millió forint volt, a látra szóló egyenleg pedig 38 millió forint, az idei vagyonnyilatkozata szerint lakossági folyószámlájának zárolt látra szóló egyenlege 22 millió forint, látra szóló egyenlege pedig 2 millió forintra változott. Emellett a tárcavezető nyilatkozatából az is kiderül, hogy Pintér Sándor 426 millió forint értékben nyújtott családi, baráti kölcsönt, emellett 1 milliárd forint cégei értékesítéséből származó követelése van. Ugyanakkor törlesztette a 2011-es vagyonnyilatkozatban szereplő 200 millió forintos, ingatlan vásárlására felvett pénzintézeti kölcsönét is, ebből a tartozásból a 2012-es nyilatkozat szerint 8,5 millió forint maradt.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter változatlanul felerészben tulajdonosa két II. kerületi társasházban lévő lakásnak és negyedrészben egy keszthelyi, 120 négyzetméteres lakásnak. Vagyonnyilatkozata szerint megtakarításai ugyanakkor csökkentek: a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelése összesen 14,7 millió forint volt, ez idén 11,3 millió forintra változott.

Réthelyi Miklósnak továbbra sincs köztartása vagy kölcsöne és továbbra is feltünteti a Magyar Tudományos Akadémia által folyósított honoráriumát, amelynek havi összege bruttó 90 ezer forint. A miniszter egy 2001-ben vásárolt Opel Astra személygépkocsival rendelkezik, egyéb nagy értékű műalkotása és vagyontárgya nincs. Nyilatkozata szerint befektetései és értékpapírjai nincsenek és gazdasági társaságnak sem tagja, tulajdonosa.

Németh Lászlónénak, aki tavaly decemberben váltotta Fellegi Tamást a fejlesztési miniszteri poszton, kinevezése után kellett vagyonnyilatkozatot tennie, így az már korábban felkerült a kormányzati portálra. Eszerint a miniszter fele részben tulajdonosa egy III. kerületi, 116 nm-es lakásnak, egy VI. kerületi lakóingatlannak és egy Surány-Pócsmegyeren lévő üdülőnek, valamint 3/20-ad arányban birtokol egy VII. kerületi társasházi lakást is. A miniszternek egy Toyota Yaris típusú autója van.

Németh Lászlóné egy 11 ezer eurós megtakarítással és egy 14 millió forintos önkéntes magán-nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezik, valamint felerészben tulajdonosa egy 3,6 milliós takarékbetétkönyvben elhelyezett megtakarításnak is, viszont van egy 39 ezer svájci frankos banki tartozása. A miniszter a jelentősebb értékű vagyontárgyak között arany ékszereket és ezüst tárgyakat tüntetett fel. Gazdasági érdekeltsége nincsen.

Martonyi János külügyminiszter továbbra is felerészben tulajdonosa egy szadai 500 nm-es családi háznak, egy XII. kerületi 150 négyzetméteres lakásnak, valamint haszonélvezeti joga van két aszófői üdülőn és egy zebegényi lakóházon. Martonyi János felerészben tulajdonosa egy Audinak, emellett a nagy értékű ingóságok között szőnyegeket, bútorokat, festményeket, ezüstöt és porcelánt sorol fel, a tavalyi vagyonnyilatkozatával megegyezően.

A miniszter nyilatkozata szerint részvényben 20 millió, befektetési jegyben 40 millió, kötvényben 65 millió forinttal rendelkezik, ebben nem volt változás, takarékbetétben elhelyezett megtakarításai ugyanakkor 5 millió forinttal 45 millióra csökkentek a tavalyi vagyonnyilatkozatához képest.

Fellegi Tamás volt fejlesztési, jelenlegi tárca nélküli miniszter 2011. december óta kétszer is nyilatkozott, ugyanis lemondásakor záró vagyonnyilatkozatot kellett leadnia, ugyanakkor tárca nélküli miniszterként is nyilatkozattételi kötelezettsége volt.

A miniszter továbbra is felerészben tulajdonosa egy szentendrei 215 négyzetméteres családi háznak és két szentendrei társasházi lakásnak is. Gépjárműve változatlanul nincsen. Ugyanakkor értékpapírban elhelyezett megtakarításai, illetve egyéb befektetései növekedtek a 2011-es vagyonnyilatkozatában rögzítettekhez képest: ugyanannál az alapkezelőnél 42 millió forintról 45 millió forintra nőtt egy megtakarítása, míg egy másik 416 euróról 418 ezer euróra emelkedett. A tárca nélküli miniszter emellett egy életbiztosítást és másik két nagy értékű biztosítást sorol fel, valamint azt is jelzi, hogy továbbra felerészben tulajdonos egy Bt.-ben.