Lagarde: az egész világgazdaság fenyegetett

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az egész világgazdaság veszélyben van az európai adósságválság nyomán, és sürgette az európai országokat, hogy próbáljanak meg egy nyelven beszélni.

Christine Lagarde a Journal du Dimanche-nak adott nyilatkozatában rámutatott: a december 9-i uniós csúcs csak átmenetileg nyugtatta meg a piacokat, “a közadósságokat és az egész pénzügyi rendszer szilárdságát tekintve bizalmi válságról van szó”.

hirdetés

Lagarde szerint a csúcsértekezlet pénzügyi kérdéseket illetően nem volt elég részletes, viszont a gazdasági alapokat érintő alapelvekben túl bonyolultnak bizonyult. Mindezek nyomán az IMF-vezető egy “egyszerű és részletes” menetrendet sürget. “A befektetők erre várnak. A nagy alapelvek nem érik el a kívánt hatást.”

– Az egyes államokban erősödő protekcionizmus megnehezíti, hogy nemzetközi koalíciós stratégia szülessen – tette hozzá, ugyanakkor konkrét országokat nem nevezett meg.

Az IMF vezérigazgatója úgy véli, hogy mára már a világgazdaság korábbi motorjainak számító országok – így például Kína, Brazília vagy Oroszország – is érintettek, és a jövőben ezeket a gazdaságokat is instabilitási tényezők fenyegetik.