Lapszemle: hungaricum a hitelesek becsapása

Túl magasra emelték a hitelkamatokat a Magyarországon működő pénzintézetek – állítják a Magyar Nemzeti Bank munkatársai. Elemzésükből kiderül, hogy a bankok csak hazánkban tehetik meg, hogy tetszésük szerint játsszanak a kamatokkal, ezért nálunk a törlesztőrészletek is magasabbak az átlagnál. A banki magatartási kódex nem oldotta meg az ügyfelek problémáit – írja a Magyar Nemzeti Online.
Nagyobb terhet raktak a hazai pénzintézetek az adósok vállára 2008 októbere után, mint azt a költségeik emelkedése indokolta volna – olvasható egy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai által jegyzett elemzésben.

hirdetés

A svájcifrank-alapú jelzáloghitelek átlagos hiteldíja 2008 szeptembere óta 7,1-ről tavaly júniusra 8,2 százalékra emelkedett, s azóta lényegében nem is csökkent.

A svájci frank referenciakamata ez idő alatt 2,8-2,9 százalékos értékről tartósan 0,2 százalék alá esett. Vagyis a kettő közötti különbség 3,6-3,8 százalékkal nőtt. A drágulás okaként a hitelintézetek többnyire az emelkedő költségeket és a rossz hiteleket nevezik meg.

Ugyanakkor az MNB munkatársai szerint sem a sokasodó fizetésképtelen ügyfelek, sem az országkockázat romlása, sem a források változása nem indokol ekkora kamatemelést – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

Forrás: MNO