Lapszemle: januárban 15 százalékkal drágulhat a gáz

Eddig semmilyen eredményre nem vezettek és szinte állnak az energetikai cégekkel az új árképzési rendszerről nyáron megkezdett tárgyalások – írta hétfői számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszava, amely szerint bár októberben már biztosan elmarad a gázáremelés, januárban 12-15 százalékos árkorrekció várható.

hirdetés

A napilap “a szakma egy részére” hivatkozva azt írta: lassan haladnak a tárgyalások, szinte kizárt, hogy az ígért határidőre megszülessen az egyezség az áram- és a földgázszolgáltató társaságokkal. Hozzátették: a megállapodás várhatóan csak később, az októberi önkormányzati választások után jön majd létre.

Pontosan meg nem nevezett szakmai számításokra hivatkozva a lap azt írta: a földgáz importárának növekedése és a forintjegyzés zuhanása miatt október elejétől a lakossági fogyasztók körében megközelítőleg 12-15 százalékos áremelésre lenne szükség. Az októberi korrekció az érvényben lévő moratórium miatt elmarad. Januárban viszont annál magasabb lesz az áremelés mértéke – tették hozzá.

A lap összeállításában ugyancsak pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról is ír, hogy a kormány sikertelen tárgyalásokat folytatott a német E.ON Ruhrgas AG.-val arról, hogy a társaság adja el a magyarországi földgáz-nagykereskedelmi leányvállalatát. A vételár kétmilliárd euró lett volna, a német anyavállalatnak azonban nem áll szándékában megválni a cégétől. A Népszava szerint a földgáztársaság sorsáról folytatott tárgyalások tényét az E.ON részéről határozottan cáfolták.

A Napi Gazdaság ugyancsak hétfői számában arról ír, hogy a kisebb gázszámla ellen dolgozik a gyenge forint. A lap szerint a szolgáltatók 10 százalék körüli emelést tartanának kívánatosnak. A Napi által megkérdezett gáz- és áramszolgáltatók arról számoltak be, hogy folynak az egyeztetések a kormánnyal, de részletekkel – elsősorban a másik fél kérésére – egyelőre nem szolgáltak. A lap emlékeztetett: korábbi értesülések szerint az árak befagyasztását a cégek nem adnák ingyen, cserébe olyan feltételeket támaszthatnak, mint például a nem fizető ügyfelekkel szembeni türelmi idő csökkentése.