Lapszemle: januártól nő a gáz ára

A jövőre a legkevesebb földgázt felhasználóknak 0,5 százalékkal emelkedik a gáz ára, mennyiségtől függően pedig maximum 9 százalékkal – értesült a Napi Gazdaság.

hirdetés

A lap csütörtöki számában azt írja, hogy az egyetemes szolgáltatói körben a fogyasztás mennyiségétől függően sávosan 0,5-9 százalékkal emelkedik a lakossági földgáz ára 2011. január elsején.

A lap információi szerint a hét elején megszületett a megállapodás a szolgáltatókkal a január elsejétől érvényes hatósági ármeghatározás alapképletéről. Eszerint a termék árában 60 százalékot jelent a hosszú távú orosz gázmegállapodás alapján beszerzett gáz ára, 40 százalék pedig a rotterdami spot-, azaz az azonnali piaci ár.

A lap emlékeztet arra, hogy a Gazprom a múlt héten közölte: európai vásárlóinak az év negyedik negyedében 327 dollárért adja a földgázt, a harmadik negyedévben az ár 318 dollár volt.

A gazdasági napilap úgy tudja, hogy a szolgáltatók, ha nyereséget érnek el az árképlet alapján, akkor azt befizetik a költségvetésbe, a veszteség azonban őket terheli.