Lapszemle: kontroll alá kerülhet a monetáris politika

A jegybanki függetlenség vélhetően nem sérül, de nőhet a kormány befolyása a monetáris politikában – írja pénteki számában a Világgazdaság. A piaci berkekben annak adnak nagyobb esélyt, hogy a jelenlegi kormány olyan módon akar majd befolyást szerezni a monetáris politikában, hogy a monetáris tanács összetételét befolyásolja.

hirdetés

A monetáris tanácsban az elnökön és az alelnökökön kívül a többi négy tag mandátuma jövő március 1-jén lejár. A megüresedő helyekre a jelenlegi törvény értelmében felváltva jelölhet a jegybankelnök és a kormányfő tagokat, Simornak ráadásul jóvá kell hagyatnia a jelöltjeit, míg fordítva nincs ilyen kötelezettség – írja a lap.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza elképzelhetőnek nevezte, hogy a Gyurcsány-kormányhoz hasonlóan kibővíti a monetáris tanács létszámát a kormány. Ugyanakkor attól a lépéstől sem változott meg a szakértő szerint a monetáris politika, hiába volt ez a szándéka az akkori kabinetnek. Az 5,25 százalékos jelenlegi kamatszinthez képest egyébként csodákat már nem lehet művelni – tette hozzá Kondrát Zsolt.