Lapszemle: nagyobb állami szerepvállalás az energetikában

Zöld adórendszert, egyszerűsödő engedélyeztetési eljárásokat és pályázatokat, bővülő forrásokat és nagyobb állami szerepvállalást valósít meg a kormány az energetikában – nyilatkozta Bencsik János, a néhány napja a fejlesztési tárca keretén belül összevont klíma- és energiapolitikai államtitkárság vezetője a Napi Gazdaságnak.

hirdetés

Az államtitkár a lapnak elmondta: az állami középületek felújítása nemcsak a belső gazdasági növekedést fokozhatja, de mérsékelheti a költségvetési kiadásokat is. A másik fontos irány a hazai kkv-k energetikai tudatosságának javítása, hiszen ők nem helyeznek kellő súlyt erre. Jövőre ezért a kormány komoly forrásokkal rendelkező alapot hoz létre.

Mint mondta, a lakossági épületek esetében összetettebb finanszírozási megoldásokra van szükség.

A Zöld Beruházási Rendszer mögötti kvótaforrások jobb kihasználása az államtitkár véleménye szerint az ország kvótapiaci hírnevét is helyreállíthatja. Az erőművek számára hátrányos kvótadrágulási folyamat ezen az oldalon az épületenergetikai célok forrásait bővítheti.

Bencsik János szerint a kormány a már meglévő alapokból is csoportosíthat át forrásokat erre a területre, 2012-re pedig a költségvetésben lesznek olyan tételek, amelyek a belső piac élénkítését szolgálják. Emellett a kormány kihasználná a pénzpiacok kedvezményes kamatozású hitelforrásait is.

A források szűkössége mellett a szakember- és tudáshiány is hátráltathatja a beruházásokat. Az államtitkár úgy véli, ezen segíthet egy nemzeti energia- és zöldgazdaság-fejlesztési ügynökség létrehozása, illetve egy energiagazdász-hálózat kiépítése.

Energetikai jelenlétét az állam a szabályozás mellett a tulajdonosi jogokon keresztül erősítené. Stratégiai okokból a kormány a Magyar Villamos Művektől sem válna meg, és jelenleg nincs napirenden a társaság tőzsdére vitele sem – mondta az államtitkár a lapnak.