Látogatottsági rekordok dőltek meg a Múzeumok éjszakáján

Látogatottsági rekordról számoltak be az idei Múzeumok éjszakáját illetően.

hirdetés

Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a Budavári Palota intézményei iránt, a Magyar Nemzeti Galéria különböző programjaira közel 20 ezer látogató volt kíváncsi – közölte a Nemzeti Galéria kommunikációs igazgatósága. A legnépszerűbb program a világon elsőként meghirdetett virtuális épületfestő verseny döntője volt: a döntős filmek vetítésére, este 10 órára a Hunyadi udvar megtelt látogatókkal.

Nagyon népszerűek voltak az akusztikus színpad könnyűzenei koncertjei: a Magashegyi Underground, a Bijou, valamint a Barabás Lőrinc Eklektric együttes koncertjein a Galéria C épülete zsúfolásig tele volt.

“Nagyon nagy” volt az érdeklődés az állandó és időszaki kiállításokon félóránként induló tárlatvezetések iránt. A nemrég nyílt két időszaki kiállításon (Depero, Kovásznai György) még a 11 órás vezetésen is tömeg volt, és a kiállításokhoz kapcsolódó programokon, az olasz futurista Depero munkássága inspirálta futurisztikus hajshow-n és Kovásznai György filmjeinek vetítésén is sok látogató vett részt.

Minden eddiginél magasabb látogatószámot regisztráltak a Néprajzi Múzeumban is, amelynek programjait a tavalyinál legalább kétszerte többen, minimálisan 17 ezren keresték fel (végleges adatok még nincsenek). Folyamatosan sorban álltak a látogatók az Aranyba rejtett arcok-aranymaszkok Ázsiából. A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban című tárlaton, amely ezen az éjszakán volt látható utoljára. A kiállítás által ihletett Időszövet című tradicionális jávai tánc- és wayangest – Gergye Krisztián és Dus Polett munkája – “óriási sikert” aratott.

A Triginta Percussion örömzenéjének, az indonéz szigetvilág Arum Melati tánccsoport által előadott hagyományos táncainak, a Yava együttes világzenei koncertjének fogadtatása is mutatja, hogy milyen nagy az érdeklődés a délkelet-ázsiai kultúra iránt – állapította meg a Néprajzi Múzeum közleménye.