Leépítésekre készül a Nokia

“Jelentős létszámcsökkentést” jelentett be Stephen Elop, a Nokia Corp. új vezérigazgatója telekommunikációs szakemberek előtt pénteken Londonban. A leépítések pontos részleteit egy későbbi időpontban teszi közzé a Nokia. A vállalat alkalmazásában 2010 végén 132.500 dolgozó állt.

hirdetés

A vezérigazgató szerint a Nokia túl magas költségekkel dolgozik és ezért megtakarításokat tart szükségesnek. A finn mobiltelefon készülék gyártó vállalat pénteken gyakorlatilag elismerte okostelefon modellstratégiájának kudarcát, és bejelentette, hogy a jövőben a Microsoft mobil operációs rendszerének alkalmazására áll át.

A Nokia továbbra is támogatást nyújt saját Symbian operációs rendszerének, annak alkalmazását azonban idővel kifuttatja. A Symbian operációs rendszer továbbfejlesztésének feladása és alkalmazásának kifuttatása önmagában is számos fejlesztői munkahely megszűnését vonja maga után.

Stephen Elop 2010 szeptemberében váltotta fel a Nokia előző vezérigazgatóját, Olli-Pekka Kallasvuot. Korábban a kanadai állampolgárságú Stephen Elop a Microsoft alkalmazásában dolgozott 2008-tól 2010-ig, ahol a Microsoft Office termékcsalád fejlesztését felügyelte. Elop az első nem finn vezető a Nokia élén.

Az MTI érdeklődésére a cég komáromi gyárát érintő esetleges leépítésről Simai Anna, a Nokia Magyarország kommunikációs vezetője csupán annyit mondott, ők sem tudnak többet a hivatalos bejelentésnél.

A Figyelő TOP 100 tavaly júliusban azt közölte cégbírósági adatok alapján, hogy a Nokia Komárom Kft. árbevétele 1.075,5 milliárd forint volt 2009-ben, miközben adózott eredménye 42 milliárd forintot tett ki. A társaság 2009 januárjában 6.000 főt alkalmazott Magyarországon, ebből 5.500-at Komáromban.