Legfőbb ügyészt is választ ősszel a Ház

Mintegy húsz tisztségviselőt, köztük médiatanács-tagokat, felügyelőbizottsági tagokat, legfőbb ügyészt kell az Országgyűlésnek az őszi ülésszaka alatt megválasztania. Legkésőbb december 13-ig új legfőbb ügyészről is kell dönteniük a képviselőknek, hiszen a tisztséget jelenleg betöltő Kovács Tamás akkor betölti 70. életévét, amellyel megbízatása megszűnik.

hirdetés

A Háznak pótolnia kell a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága elnökét és a tagjait, megbízatásuk ugyanis az Országgyűlés megbízatásának időtartamára szól.

A jogszabály szerint az új felügyelőbizottságot az Országgyűlés alakuló ülésétől számított három hónapon belül meg kell választani.

Az MNB új felügyelőbizottsága várhatóan 8 tagú lesz, róluk az Országgyűlés egyszerre, egy csoportban szavaz.
A közmédiumok átalakításával két testületet kell létrehoznia a parlamentnek: a 9-9 évre létrejövő médiatanácsot és a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát.

Előbbinek elnökét és négy tagját listáról, utóbbinak tagjait egyenkénti szavazással választják, mindkét esetben szükség van a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatára.

Még az ősszel meg kell választaniuk a képviselőknek Kovács Tamás legfőbb ügyész utódát, mert a legfőbb ügyész december 13-án betölti 70. életévét, amikortól a törvény szerint megbízatása megszűnik.