Legmagasabb szintű védelem szerb állami vezetőknek

A legmagasabb szintre emelték a szerb állami vezetők védelmét Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkárának keddi bejelentése szerint, de a szerb biztonsági szolgálatok továbbra sem közölnek hivatalosan a figyelmeztető sms-üzenetekről elterjedt hírek kapcsán.

hirdetés

Ivica Dacic szerb belügyminiszter kabinetfőnöke, Vanja Vukic néhány napja sms-üzenetet kapott az Egyesült Államokból bizonyos Vuk Jovanovictól, amelyben az üzenet küldője a szerb állami vezetés, személy szerint Tadic elnök ellen készülő merényletre figyelmeztetett.

A Tanjug hírügynökség nem hivatalos értesülésekre hivatkozva kedden arról számolt be, hogy a szerb biztonsági szolgálatok minden olyan levelet és üzenetet tanulmányoznak amelyekből ki lehetne “olvasni” egy készülő merénylet jeleit.

Hírek szerint az Amerikából érkezett üzenet küldője hétfőn felhívta az egyik belgrádi újság szerkesztőségét és azt állította, hogy a “lehetséges merénylő egy kábítószer-élvező, aki arra van beprogramozva, hogy megölje a szerb elnököt”. A merénylet “forgatókönyve egy film alapján lett kigondolva” – állította.

Vuk Jovanovic, mint a szerb belügyminisztériumnak címzett figyelmeztető üzenet küldője “Tadic szerb elnöknek is írt”, figyelmeztetve őt arra, hogy a Banja Lukában “véletlenül megakadályozott merénylet után” a merénylők “ismét lecsapnak, de anélkül, hogy látványosságra törekednének”.

Jovanovic a belgrádi újság szerkesztőségének magyarázatként elmondta, hogy “az egész ügy mögött álló külföldi szolgálatok szándékosan választanak a feladatra olyan durva fiatalembereket, mint amilyenek a zavarodott elméjű kábítószer-dílerek, akik mindenre elszántak, különösen azután, hogy birodalmuk kártyavárként omlott össze Szerbiában”.

Január 8-án a rendőrség Banja Lukában, a Borik sportcsarnokban 3 kilogramm pusztító erejű robbanószert, több fegyvert, közöttük egy hangtompítóval és a torkolattűz felfogására alkalmas korszerű eszközzel ellátott karabélyt, négy pokolgépes szerkezetet és rengeteg lőszert talált. A csarnokban másnap ünnepelték a boszniai Szerb Köztársaság fennállásának 20. évfordulóját, amelyen megjelent a teljes szerb állami vezetés – közöttük Boris Tadic szerb elnök is – és a szerb ortodox egyház vezetője. Az eset kapcsán egy embert őrizetbe vettek, aki beismerte, hogy a “szállítmányt” ő vitte a csarnokba. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték és szarajevói kihallgatása után visszavitték a Banja Luka-i börtönbe.