Léhmann szerint törvényt sértett az Altus

Miközben Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel kapcsolatban egy telekcsere nyomán kutakodik az elszámoltatásért felelős miniszterelnöki megbízott – s talán az ügyészség is -, a múlt pénteken egy másik csere kapcsán tett feljelentést Léhmann György ügyvéd a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettesek ellen, de kétségkívül Gyurcsány Ferenc üzleti ügyleteivel összefüggésben – írta a hétfői Magyar Hírlap.

hirdetés

A csere időpontja 2001. január 31., tárgya pedig szoros összefüggésben van az Ajka környéki iszapkatasztrófával és a volt kormányfő üzletszerzésével a Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Rt.-ben – közölte a lap.

Az akkoriban még csupán az üzleti életben szorgoskodó, bár a politikával már kacérkodó Gyurcsány üzleti ügyeit a Budapest –Mosonmagyaróvár–Luxemburg Bermuda-háromszögben intézte – áll a cikkben. “Alapos a gyanú, hogy ezek során az említett napon a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég, az Altus egy tényleges tevékenységet nem végző, tehát fiktív postafiókcégen keresztül törvénysértő módon szerezte meg a Motim részvényeinek több mint negyven százalékát” – mondta a lapnak az iszapkatasztrófával összefüggésben az ágazat privatizációs szerződéseit firtató siófoki ügyvéd.

Léhmann György azt is valószínűsíti, hogy a csere során adózási és más problémák elkerülése végett állították be úgy a tranzakciót, mintha egyenlő értéken egy egyszerű csere történt volna két cég üzletrésze, illetve részvénycsomagja között.

Léhmann György a számviteli fegyelem megsértése miatt is feljelentést tett a volt miniszterelnökkel szemben a Legfőbb Ügyészségen – írta a lap.