Lejárt a kilakoltatási moratórium

Lejárt csütörtökön a téli kilakoltatási moratórium; a bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében ez az időszak minden év december 1-jén kezdődik és a következő év március 1-jéig tart, ebben az időszakban, néhány kivételtől eltekintve, nem kerülhet sor lakóingatlan kiürítésére.

hirdetés

A téli kilakoltatási moratóriumot az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 182/A. paragrafusa
szabályozza. A végrehajtó az említett időszakban lakóingatlan kiürítését nem hajthatja végre, azt március 1-je utánra kell halasztani, ha a kötelezett magánszemély.

Abban az esetben viszont nincs helye halasztásnak, ha a lakást önkényesen foglalták el, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

A bíróság – erre irányuló végrehajtási kifogás esetén – “a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, ha a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított”.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbelépése után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverést tartottak, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

Giró-Szász András kormányszóvivő tavaly november végén hívta fel a figyelmet arra, hogy december 1-jétől márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium. Közlése szerint a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, úgy, hogy a negyedik meghosszabbítás lejártától, tavaly október elejétől december elsejéig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. A kormányszóvivő szólt arról is, hogy idén januártól megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működését és programját szabályozó törvényt az Országgyűlés 2011 decemberében fogadta el, jogszabály ez év január 1-jén lépett hatályba.

A zrt. csütörtöki tájékoztatása szerint “első ütemben a január első felében kényszerértékesítésre jelölt ingatlanok kerülhetnek be a Nemzeti Eszközkezelő programjába, amennyiben a törvényi feltételek teljesülnek, és a pénzügyi intézmény hozzájárul az adásvételhez”. A programról, a részvétel törvényi feltételeiről a társaság honlapján részletes leírás található – közölték.