Leminősítette hazánkat a Fitch Ratings

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings.

hirdetés

A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi “BBB mínusz”-ról “BB plusz”-ra módosítja. A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, “BBB”-ről “BBB mínusz”-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van.

A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója szerint a pénteki leminősítés a magyar költségvetési és külső finanszírozási környezet, valamint a növekedési kilátások romlását tükrözi. Napolitano szerint ezt részben “a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések” okozták, amelyek aláássák a befektetői bizalmat, és “bonyolulttá teszik” egy új IMF/EU-megállapodás elérését.