Lemondhat a környezetszennyező BP vezére

A napokban távozik posztjáról Tony Hayward, a Mexikói-öbölben történt környezetszennyezésért felelős BP vezérigazgatója – írta vasárnap a Sunday Telegraph című brit lap. A sajtóértesülés szerint a sokat bírált Hayward még a cég féléves eredményeinek keddi ismertetése előtt bejelenti lemondását.

hirdetés

Korábban a londoni Times is tudni vélt a vezérigazgató lemondási tervéről. Haywardot legutóbb egy hete érték heves bírálatok, amiért részt vett egy nagy-britanniai jachtversenyen: kritikusai szemére vetették, hogy nem szentel elegendő figyelmet a környezeti katasztrófa elhárításának.

A vezérigazgató egy Wight sziget körüli versenyre utazott, amelyen saját jachtja, a Bob is részt vesz. Sheily Williams, a BP szóvivője szerint Hayward tizenéves fiával kívánt együtt lenni, miután az utóbbi két hónapot az olajömlés megállításának szentelte.

A Deepwater Horizon fúrótornyon április 20-án bekövetkezett robbanás 11 embert megölt, s az elsüllyedt toronynál lévő kútból eddig mintegy 450 millió nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe, súlyosan beszennyezve Louisiana és Florida amerikai államok tengerpartjait.

Tony Haywardot júliusban egy kongresszusi meghallgatatáson is heves támadások érték: a törvényhozók a felelősség alóli kibújással vádolták korábbi kijelentései miatt.