Lemondott a déloszét elnök

Eduard Kojkoti déloszét elnök szombaton bejelentette lemondását.

hirdetés

Ezzel a november 27-i, érvénytelenített elnökválasztás győztese, Alla Dzsiojeva ellenzéki politikus előtt megnyílt az út, hogy induljon a március 25-re kiírt elnökválasztáson. Korábban a legfőbb ügyészség választási visszaélések címén megtiltotta Dzsiojevának, hogy részt vegyen a megismételt választásokon.

Kokojti lemondásáról pénteken egyezett meg a két politikus. A hetekig tartó déloszét belpolitikai válság rendezéséről szóló megállapodás szerint a vitatott hovatartozású kaukázusi területen a kormányfő látja el az elnöki feladatokat, az új miniszterelnök-helyettes pedig ellenzéki lesz.

Alla Dzsiojeva az elnök távozásáról szóló bejelentést követően azonban ismét ulitmátomot szabott a hatalomnak. Kiderült ugyanis, hogy a déloszét legfőbb ügyész helyettese, akinek az eltávolításáról megegyeztek, a felállítandó alkotmánybíróság tagja lenne. Dzsiojeva bejelentette, hogy visszavonja aláírását a megállapodásról, ha Kokojtiék nem teljesítik annak minden pontját.

Dzisojeva ultimátumát követően a déloszét főváros,Chinvali főterén újra elkezdődtek a tüntetések. A Grúziától kiszakadt Dél-Oszétiát Oroszország 2008-ban ismerte el függetlennek.