Lemondott az egyiptomi kormánypárt vezetősége

Lemondott az egyiptomi kormánypárt, az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) csaknem teljes vezetősége, köztük Hoszni Mubarak államfő, a párt elnöke és kisebbik fia, Gamal – jelentette az egyiptomi állami televízió és az al-Arabíja hírtévé.

hirdetés

Szafvat as-Sarífnak, az NDP eddigi főtitkárának helyére a kairói bejelentés szerint Hoszam Badrávi került, aki a jelek szerint a párt liberális szárnyához tartozik. Badrávi a kairói egyetem professzora, tekintélyes orvos, aki posztgraduális tanulmányait az Egyesült Államokban folytatta.

Eddig is a párt kormányzótanácsának tagja volt, egyben a törvényhozás felsőházában is mandátummal rendelkezett, s egyiptomi források szerint korábban is jó kapcsolatokat ápolt Mubarak ellenzékével. Most a párt politikai bizottságának a vezetését is átvette.

Gamal Mubarak, az egyiptomi elnök kisebbik fia az NDP főtitkárhelyettese, a párt politikai bizottságának vezetője volt. A korábbi híresztelésekkel ellentétben egyébként nem távozott Londonba, hanem Egyiptomban tartózkodik. Ezt még csütörtökön erősítette meg William Hague brit külügyminiszter a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Több brit lap is azt írta a hét végén, hogy Gamal Mubarak és családja Londonba utazott. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap szerint a londoni Heathrow repülőtéren látták Suzanne Mubarakot, az egyiptomi államfő 70 éves feleségét is. A Mail idézett olyan egyiptomi lapértesüléseket is, amelyek szerint Gamal Mubarak – akit a zavargások kitörése előtt sokan apja lehetséges utódjának tartottak az államfői tisztségben – szintén Londonba utazott egy magánrepülőgépen.

A 47 éves Gamal Mubarak az 1990-es években hosszabb ideig élt és dolgozott Londonban, először a Bank of America bankcsoport citybeli részlegénél, majd – Medinvest Associates néven – saját befektetési társaságot alapított.