Lendvai Ildikó: a költségvetés a Fidesz kezében a bosszú eszközévé vált

A költségvetés a Fidesz kezében a bosszú eszközévé vált, a párt olyan műhelyeket akar ellehetetleníteni, amelyek önálló, kritikus gondolkodásra képesek – közölte Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

hirdetés

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja szerint “eltűnt a költségvetésből a baloldali gondolkodás fontos műhelyének: a Politikatörténeti Alapítványnak és Intézetnek a támogatása, mert nem kellenek olyan kutatások, amelyek Károlyi Mihály vagy Szabó Ervin valódi szerepét ismertethetnék meg”. A politikus szerint “a bosszú áldozatává válik a Költségvetési Tanács, mert neves közgazdász tagjai rá mertek kérdezni a költségvetés hitelességére”.

“A dologi költségek teljes megvonásával ítélik halálra a gyermekszegénység elleni program műhelyét, amelyik a jövőben így egy darab papírt sem vásárolhat. Ők sem kellenek, nehogy valaki majd rámutathasson: az új családtámogatásból kimaradnak a szegény gyerekek” – tette hozzá, leszögezve, hogy “mindez beleillik abba a folyamatba, ami a média és a filmtámogatás területén, valamint az MTA Filozófiai Intézetében zajlik”.

Lendvai Ildikó szerint a műhelyek elsorvasztását nem a takarékosság indokolja, hiszen ezek a költségvetés egészéhez viszonyítva “jelentéktelen tételek”.

“Ha például Lázár Jánosnak, ígéretéhez híven, sikerülne meggyőznie a Fidesz gazdasági fővezéreit: fizessék vissza a 2002-es távozásuk után felvett százmilliós lelépési pénzeket, egy-egy műhely támogatása egyetlen fideszes káder pénzéből kitelne” – fogalmazott a szocialista politikus.

Lendvai Ildikó szerint a műhelyek ellehetetlenítésének indoka nem a pénz, “hanem a bosszú és a megelőzés”.