“Lex Gárdát” emleget a jobbikos képviselő

Elfogadhatatlan a Jobbik számára a közbiztonsági törvényjavaslat több eleme – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet Volner Jánossal, frakciótársával tartott. Gaudi-Nagy Tamás Lex Gárdának nevezte az előterjesztést.

hirdetés

Szerinte a tettenérés szabályozásának módosítása azt jelenti, hogy ha valaki elmegy egy “gárdistagyanús” tüntetésre, akkor “47 óra múlva, hajnali háromkor a kommandósok rárúghatják az ajtót” az egyesülési joggal való visszaélés gyanúja miatt. Közölte: a gárdaellenes “hisztéria” az új kormány alatt is folytatódik.

Volner János annak a véleményének adott hangot, hogy a közbiztonsági csomagot kapkodás, szakmai előkészítetlenség jellemzi, és helyesírási hibák találhatók benne. A Jobbik rendvédelmi kabinetjének elnöke szerint a javaslat számos ellentmondásos elemet tartalmaz, miközben “a demokrácia szempontjából túl sok, a bűnözés szempontjából túl kevés” eszközzel próbál operálni.

A benyújtók rosszul gazdálkodtak a rendelkezésre álló jogi lehetőségekkel, mert szabálysértési értékhatáron belül próbálták tartani a megélhetési bűnözésre jellemző bűncselekményeket – vélekedett.

Aggályosnak nevezte, hogy a Fidesz nem fogadta el a Jobbik javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy a bűncselekményi szabálysértési értékhatárt kétezer forintban szabják meg.

Az első Fidesz-kormány emelte fel 1999-ben a lopás szabálysértési értékhatárát ötezerről tízezer forintra, majd később az MSZP ezt tovább növelte húszezer forintra. Ezek a lépések zúdították a “megélhetési bűnözést a társadalom nyakára” – mondta Volner János.