Líbia: nem tervez katonai akciót az EU

Az Európai Unió semmiféle katonai akciót nem tervez a líbiai helyzettel összefüggésben, de megfontolja szankciók bevezetését – mondta pénteken Gödöllőn Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője.

hirdetés

A főképviselő környezetéből származó információk szerint az EU repülési tilalmat, fegyverembargót és a Líbiából származó kőolaj- és földgáz szállítására, értékesítésére vonatkozó szankciókat is alkalmazhat. Az uniós védelmi miniszterek informális tanácsülése előtt Ashton újságíróknak elmondta: az EU megfontolja úgynevezett megszorító intézkedések bevezetését, hogy a “lehető legnagyobb erejű nyomást gyakorolja” az észak-afrikai arab országban eluralkodott erőszak megállítása érdekében.

Az utazási korlátozásoktól kezdve a külföldi számlák befagyasztásáig minden lehetséges szankció bevezetéséről tárgyalnak a következő napokban – tette hozzá. A külügyi főképviselő hangsúlyozta: az EU szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) az ügyben. Az EU célja a demokratikus átalakulás előmozdítása a békés párbeszéd révén, nemcsak Egyiptomban és Líbiában, hanem az egész régióban.

A legfontosabb az, hogy a helyi lakosság magáénak érezze a folyamatot, és ők határozzák meg, hogy merre tart hazájuk – mondta Catherine Ashton. A külügyi főképviselő környezetéből származó információk szerint az EU repülési tilalmat, fegyverembargót és a Líbiából származó kőolaj- és földgáz szállítására, értékesítésére vonatkozó szankciókat is alkalmazhat.

Ugyanakkor a gödöllői ülésen várhatóan még nem tárgyalnak konkrét szankciócsomagról, mert meg kell várni, hogy miként dönt a BT az ügyben.