LMP: a hajléktalanság nem bűncselekmény

A Lehet Más a Politika embertelennek, alkotmányellenesnek és értelmetlennek tartja azt a Belügyminisztérium (BM) honlapján nyilvánosságra hozott törvényjavaslatot, amelynek célja az utcán élő hajléktalan emberek elleni rendőri fellépés lehetővé tétele – írta közleményében Vágó Gábor országgyűlési képviselő.

hirdetés

A BM kedden azt közölte, eltökélt szándékuk, hogy rendet teremtenek a közterületeken, mert álláspontjuk szerint a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását.

A tárca ezzel arra a több médiumban is ismertetett elképzelésre adott magyarázatot, amelynek értelmében kitiltanák az utcáról a hajléktalanokat. Az építési törvénynek a BM honlapján megjelent, tervezett módosítása szerint ugyanis szabálysértést követ el és megbírságolható lesz az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy ott alszik.

A minisztérium keddi közleményében kiemelte: “jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek”.

Az LMP-s politikus szerint viszont a törvénymódosítás alkotmányellenes lenne, mivel sértené a hajléktalan emberek emberi méltósághoz, valamint a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát, és ellentétes lenne a törvény előtti egyenlőség eszméjével.