LMP: a Jobbik lelepleződött és színt vallott

Az LMP szerint a Jobbik lelepleződött és színt vallott – Schiffer András így reagált arra, hogy három jobbikos képviselő törvényjavaslatban kezdeményezte a “cigánybűnözés” tagadásának büntethetővé tételét.

hirdetés

Az LMP frakcióvezetője szerdán az MTI-vel azt közölte, most nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbikot a szabadságjogok védelme és így a személyi szabadság is kizárólag annyiban érdekli, ha ez a szélsőjobboldal számára védelmet jelent.

Hangsúlyozta, hogy az LMP korábban is következetesen kiállt a gyűlöletbeszéd kapcsán a szólásszabadságot korlátozó rendelkezések ellen, de az ellen is kiállnak, ha valaki meg akar bélyegezni egy társadalmi csoportot.

A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a Jobbik három képviselője olyan egyéni indítványt terjesztett elő, amely szerint az, aki “nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal – így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel – kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A normaszöveg tervezetében a “cigánybűnözésről” nem esik szó, de az előterjesztés indoklásában igen.