LMP: el a kezekkel a Költségvetési Tanácstól

A kormányszóvivői nyilatkozatnál határozottabb garanciát vár az LMP a kabinettől arra, hogy nem készül a Költségvetési Tanács felszámolására.

hirdetés

Scheiring Gábor, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője ezt azzal kapcsolatban közölte pénteken az MTI-vel, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint kérdés, szükség van-e a Költségvetési Tanácsra. A kormányszóvivő ugyanakkor azt mondta, a kabinetnél nincs napirenden a tanácsot érintő változtatás.

Az LMP-s politikus közleményében minderre reagálva azt írta, pártja megdöbbenéssel értesült Domokos László ÁSZ-elnök véleményéről. “Az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, az Egészségbiztosítási Felügyelet, az ORTT, a Magyar Nemzeti Bank megtámadása után a kormány a már megszelídített számvevőszék elnökén keresztül üzente meg: a független és önálló vélemény megalkotására magas szakmai színvonalon képes Költségvetési Tanácsot is beszántaná” – fogalmazott Scheiring Gábor.

Az LMP szerint a kaotikus államháztartási viszonyok közepette korábban soha nem látott szükség van a Költségvetési Tanács munkájára, amelynek inkább növelni kellene a költségvetését.

Az ellenzéki párt kétségbeejtőnek tartja, hogy “a dübörgő fülkeforradalom minden olyan független intézményt elsodor, mely a kormánnyal szemben független véleményt képvisel”, és a szóvivői nyilatkozatnál határozottabb garanciát vár a kormánytól, hogy nem készül a felelős államháztartási gazdálkodás egyik legfontosabb biztosítékának számító Költségvetési Tanács felszámolására.