LMP: ez szégyen

Az LMP véleménye szerint szégyen, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken nem mondott le – jelentette ki a párt Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján Heltai László, a párt egyik szóvivője.

hirdetés

A szóvivő azt mondta, az is szégyen, hogy ott kell állniuk a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt és követelni “a nyilvánvalót” azt, hogy “a bukott elnök” mondjon le hivataláról.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy ez a történet már nem Schmitt Pálról szól, hanem Orbán Viktorról, “aki őt hivatalába helyezte és ott tartja minden határon túl”. Heltai László azt mondta, az elmúlt 20 évben többször is előfordult, hogy következmények nélküli ország lehettünk, mert bukott emberek nem voltak hajlandóak távozni. Hozzátette: az viszont az országnak lesz rossz, ha nem tartják be a demokratikus normákat, hanem “ragaszkodunk ahhoz a pozícióhoz, amit elértünk és amire méltatlanná váltunk”.

Leszögezte: az a morális lék, amit az ország kapott, egyre nagyobb lesz minden nappal, amit Schmitt Pál a hivatalában tölt.
Heltai László visszautalt arra, hogy pártjuk csütörtökön elindította a parlamentben az úgynevezett megfosztási eljárást, amihez hétfőn a többi frakció képviselőinek aláírásait is várják.

A Sándor-palota előtt mintegy 100-150 ember gyűlt össze estére, akik kihangosítva hallgatták a köztársasági elnök által a közmédiának adott interjút. A hallgatóság az államfő szavait hol gúnyos nevetéssel, hogy hangos füttyel fogadta. A megjelentek nagyobbik része az LMP aktivistája volt, de egy elkülönült csoportban álltak olyanok is, akik a köztársaság intézménye ellen, a királyság visszaállítása mellett tüntettek.

A Heltai László után felszólaló Vágó Gábor úgy fogalmazott: “szégyen, hogy a köztársasági elnök idáig süllyedt, szégyen, hogy a köztársaságot idáig süllyesztette”. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ennek a “szégyennek” a valódi okozója a miniszterelnök, aki “bábként odaültetett egy embert, akiről pontosan tudta (…) hogy soha nem fog neki nemet mondani”.
A képviselő úgy összegzett, hogy ma két ember jeleníti meg Magyarországot: a miniszterelnök, mint a “Fidesz gyarmat kormányzója” és a köztársasági elnök, mint a “Fidesz gyarmat helytartója”.

Vágó Gábor a történteket úgy értékelve leszögezte: meggyalázták a köztársasági elnöki intézményt, de ők lemossák a gyalázatot. Hangsúlyozta, hogy ez semmiképpen sem erőszakkal történik majd, mert az erőszak a gyávák fegyvere.

A képviselő azt a véleményét hangoztatta, hogy az államfőnek le kell mondania, majd békés eszközökkel meg kell dönteni a “Fidesz gyarmat rendszerét”. Ennek egyik eszközeként említette az LMP által indított népszavazási kezdeményezést.

A párt aktivistái reggel sátrakat tettek ki a Sándor-palota elé és azóta is folyamatosan ülősztrájkot tartanak ott. A tüntetés végén a szervezők az MTI-vel azt közölték, hogy habár csak este kértek területfoglalási engedélyt, ami tíz órakor lejár, de ettől függetlenül aktivistáik egész éjjel kint akarnak maradni.