Lúgosítsd a szervezeted!

Az emberi test alapvetően lúgos kémhatású, ám manapság a helytelen táplálkozás, a stresszes életmód és a mozgáshiány miatt a legtöbb ember szervezete 90%-ban savas kémhatást mutat. Egy savas közeg pedig fáradt, beteg sejteket hoz létre, ami hatással van az egészségünkre. Mit tehetünk ellene?

hirdetés

Tünetek

Fáradtság: Az elsavasodás egyik jellegzetes tünete az állandó fáradtságérzet. A savas testközegben termelődő méreganyagok ugyanis lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását. Ha elegendőt alszunk és pihenünk, de ennek ellenére sokszor érezzük magunkat kimerültnek, akkor kezdjünk el gyanakodni, mert elképzelhető, hogy a méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetünkből.

Depresszió: Az állandó kimerültség mellett ingerlékenység és lehangoltság is jelentkezhet savas kémhatás esetén. A sav ugyanis befolyásolja a szimpatikus idegrendszer működését is.

Allergiák: Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok okozhatnak allergiás tüneteket is.

Élettelen haj, töredezett körmök, pattanásos bőr: Ha az arcon száraz, hámló foltok és aknék jelentkeznek, a haj és a köröm pedig élettelenné, töredezetté válik, akkor nagy valószínűséggel felborult a szervezetünk sav-bázis egyensúlya. Ilyenkor ugyanis lelassul a keringés, és nem tud elegendő mennyiségű tápanyag és oxigén a test szöveteibe jutni.

Emésztési problémák: Amikor szervezetünk elsavasodik,  a hasnyálmirigy bázikus nedvei nem tudják megfelelően elvégezni az emésztés feladatát, így elégtelenül megemésztett táplálék kerül a bélszakaszba, és akadályozza azok működését. Ilyenkor székrekedés, valamint kellemetlen szájszag lép fel, amelyet alapos fogmosással sem lehet megszüntetni.

Gyakori fejfájás: Sokan nem is gondolnak rá, pedig a gyakori fejfájás hátterében gyakran húzódik meg az, hogy az agyi erek nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez. Ahogy már említettük, az elsavasodás következtében csökken az oxigén szállítása, így nem meglepő, ha szét akar repedni a fejünk.

Túlsúly: Sokan azért nem tudnak megszabadulni felesleges kilóiktól, mert a túl sok sav miatt az anyagcseréjük lelassul, így lényegesen lassabban peregnek le róluk a kilók. Ekkor a test egyfajta zsírraktárokat hoz létre, amikbe bekebelezi a savas sejteket. Ezzel persze beindít egy önvédelmi reakciót, azonban ez azzal jár, hogy súlyunk egyre csak gyarapodik.

Savasító ételek:

– magas fehérjetartalmú sajtok
– tojás
– húsok, húskészítmények
– gabonafélék
– szénsavas üdítők
– halak
– tejtermékek
– hüvelyesek
– édességek
– tej és néhány tejtermék (író, tejföl, gyümölcsjoghurt)
– vaj

Lúgosító ételek:

– zöldségek
– gyümölcsök
– kakaó, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz, cukor (csak kis mennyiségben ajánlottak)
– spenót
– banán
– mazsola

[frame]

Néhány étel, amiről nem is gondolnánk, hogy lúgosít

– citrom
– savanyú káposzta
– ecetes uborka 

 

Ne tévesszen meg minket az ételek savanyú íze! Ez ugyanis semmit nem árul el az élelmiszer savasságáról. Vannak olyan savanyú ételek, melyek bázisképzők, míg az édes cukor savakat termel a szervezetben.[/frame]