M6: problémajegyzék a kiemelt állami szerződésekről

A Magyar Hírlap szerint problémajegyzéket állított össze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkársága, annyi a kivizsgálandó eset.

hirdetés

Hegmanné Nemes Sára államtitkár a napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a PPP típusú – vagyis a közszféra és a magánszféra hosszú távú, összetett együttműködésén alapuló – beruházásokat nem a gazdaságosság és a hatékonyság motiválta, az állam érdekei háttérbe szorultak a magánérdekekkel szemben. Elmondta, az autópálya-beruházásokkal kezdik az átfogó vizsgálatokat, az M5-ös és az M6-os koncessziójának áttekintésével.

Az államtitkár kitért arra is, hogy újratárgyalják az előnytelen privatizációs szerződéseket, és megpróbálnak azokban módosításokat elérni. Ha ez nem megy, végső esetben fel is mondhatjuk a megállapodásokat – tette hozzá.

Hegmanné Nemes Sára tájékoztatása szerint minden PPP-projekt vizsgálati jelentése és a vagyonkezelési, privatizációs szerződések Papcsák Ferenc kormánybiztoshoz, illetve Budai Gyula miniszterelnöki megbízotthoz is eljutnak, ezután ahol indokolt, felelősségre vonás következhet.