M60: szerb cigi utazott a gyümölcsök között

A NAV Baranya Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság járőrei jövedéki ellenőrzést végeztek az M60-as autópályán, mely során ellenőrzés alá vontak egy magyar állampolgárt – tudatta csütörtökön a NAV Dél- dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága.

hirdetés

Az ellenőrzött személy azt nyilatkozta, hogy nem szállít jövedéki terméket a gépjárműben. Ezt követően a pénzügyőrök átvizsgálták a rakteret, ahonnan a zöldséges és gyümölcsös ládák közül előkerült 2 barna színű, felirat nélküli kartondoboz.

A krumpliszsákokkal megrakott dobozok tartalmára az ellenőrzött azt nyilatkozta, hogy azokban tojást szállít, ami az ellenőrzést végző kollégák figyelmét felkeltette, tekintettel a rápakolt zsákok jelentős súlyára. A gyanú alaposnak bizonyult: a dobozokban összesen 870 doboz szerb zárjegyes, magyar adójegy nélküli cigaretta volt.

A magyar állampolgár a jövedéki termékek eredetét, származását, adózott voltát nem tudta igazolni, ezért a közel fél millió forint értékű cigarettát, valamint az áru szállítására használt gépjárművet biztosítási intézkedésként a járőrök, büntető illetve jövedéki eljárás keretében lefoglalták.

A jövedéki bírság várható összege több mint 600.000 forint.

Az ellenőrzött személynél a pénzügyőrök továbbá találtak egy „pillangókést”, amelynek birtoklása közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértésnek minősül, ezért az eljárásra illetékes rendőrkapitányság felé az eljárás bevezetéséről intézkednek.