Ma áll bíróság elé Tóásó Előd Bolíviában

Terrorizmus vádjával állítják bíróság elé Bolíviában hétfőn a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt – olvasható a Népszabadságban. A napilap hétfői száma felidézte: Tóásó Előd 2009 áprilisában Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bolíviai-horvát Mario Tadiccsal együtt túlélte a rendőrség különleges akciócsoportjának állítólagos rajtaütését.

hirdetés

Hivatalos közlés szerint tűzharcban végeztek a külföldi zsoldoscsoport három tagjával, a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardóval, a román állampolgárságú Mogyorósi Árpáddal, és az ír Michael Dwyerrel. A közel két évig tartó nyomozást vezető ügyész, Marcelo Sosa 39 ember ellen emelt vádat.

Tóásón és Tadicon kívül Santa Cruz tartomány autonómiamozgalmának hangadói ellen, akik állítólag behívták és pénzelték a külföldi terroristákat, hogy megöljék Evo Morales elnököt, illetve más politikusokat. A vádlottak közül 15-en külföldre szöktek.

Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja a Népszabadságnak azt mondta, hogy a pert nem a fővárosban tartják, hanem az onnan négyszáz kilométerre található Cochabambában. Andrés Bartos nem tervezi, hogy a helyszínre utazik.

A magyar külügyi tárca szóvivője a napilapnak úgy nyilatkozott: jelenleg elegendő, ha a tiszteletbeli konzul figyelemmel követi a tárgyalást, de ha a per úgy alakul, felmerülhet, hogy a Buenos Aires-i nagykövet Cochabambába menjen.